de balans van braem
provincie Antwerpen

Gezocht: betere en nieuwe woningen

Sommige gezinnen wonen nog steeds in de houten noodwoningen die dateren van kort na de Eerste Wereldoorlog. Minimale comforteisen zoals degelijk sanitair, elektrische verlichting en voldoende verluchting ontbreken in vele woningen. De wet ter bestrijding van de krotbewoning (1955) moet hierin verandering brengen. Met behulp van aanmoedigingssystemen probeert de overheid het ontstaan van nieuwe krotwoningen te voorkomen. Wanneer er geen redding meer mogelijk is, biedt enkel slopen een uitweg. Oud-krotbewoners krijgen hulp in hun zoektocht naar een alternatieve huisvesting.
Door het samenvallen van de vernielingen met het uitblijven van bouwactiviteiten tijdens de oorlogsjaren kampt het land met een grote woningnood. Als antwoord op het probleem van de woningnood vaardigt de regering een aantal wetten uit om het optrekken van nieuwe woningen te stimuleren. De wet De Taeye (1948), een wet uit christen-democratische hoek, moedigt het privé-bezit van woningen aan om zo een sociaal evenwicht te bekomen. De wet De Taeye krijgt een socialistische tegenhanger in de vorm van de wet Brunfaut (1949), een wet die het huurbeleid bij groepswoningbouw behandelt. De Wet op de Stedenbouw (1962) wil het bouwen van kwalitatieve en kostenefficiënte woningen aanmoedigen. In werkelijkheid is deze wet gemaakt door en op het lijf geschreven van een aantal invloedrijke projectontwikkelaars die nu beschikken over een particulier onteigeningsrecht.
Binnen deze context kennen de verschillende huisvestingsmaatschappijen en de Nationale Maatschappij voor de Kleine Landeigendom (NMKL) na de oorlog een succesvolle fase in hun bestaan.
13 beelden
vergroot foto's
Noodwoningen uit de Eerste Wereldoorlog (z.j.)
Noodwoningen uit de Eerste Wereldoorlog (z.j.)Noodwoningen uit de Eerste Wereldoorlog (z.j.)Noodwoningen uit de Eerste Wereldoorlog (z.j.)Hoboken boven. Een hart voor iedereen (1964)Brochure. Hoboken boven. Een hart voor iedereen (1964)Brochure. Hoboken boven. Een hart voor iedereen (1964)Cover. 30e verjaring Mechelse goedkope woning (1951)Tentoonstellingsaffiche. Mechelen bouwt (1958)Brochure. Komt te Mechelen wonen (z.j.)Cover. De gewestelijke maatschappij voor de kleine landeigendom noord en zuid Antwerpen bouwt voor u te Oelegem (z.j.)Cover. De gewestelijke maatschappij voor de kleine landeigendom noord en zuid Antwerpen bouwt voor u te Oelegem (z.j.)Cover. Landeigendom. Zo het dorp. Zo het land (1953)Cover. Landeigendom. 1935-1960 (1960)